Zpět na všechny články

Návod jak vytvořit skvělý životopis!

Získání vysněné práce začíná u životopisu! Mějte ho jednoduše perfektní! Zde vám přinášíme osvědčené tipy a triky, jak napsat životopis, který personalisty zaujme a posune vás blíže k úspěchu.

Získání vysněné práce začíná u životopisu! Mějte ho jednoduše perfektní! Zde vám přinášíme osvědčené tipy a triky, jak napsat životopis, který personalisty zaujme a posune vás blíže k úspěchu.

1. Správně seřaďte informace!

Životopis začněte svými údaji, a to z toho nejprostšího důvodu. Jedná se přece o váš životopis! Přemýšlíte nad fotografií? Není to sice povinnost, ale my jí doporučujeme. Fotografie musí být reprezentativní! Pokud máte k dispozici pouze fotografie z rodinných výletů, selfie, fotky s mazlíčky, tak raději vytvořte životopis bez fotografie.

Uveďte vaše vzdělání. Tady pozor! Uvádějte vaše nejvyšší vzdělání. Pokud je pro danou pozici důležité i nějaké předchozí, uveďte ho. Nikoho ale nezajímá, kam jste chodili na základní školu. V této části uveďte i důležitá školení, která jste absolvovali.

Následují pracovní zkušenosti. Tato část je pro personalisty nejdůležitější. Proto si na ni dejte obzvlášť záležet. Uvádějte celá jména společností a konkrétních pozic, které jste vykonávali. Můžete vypíchnout i stručnou náplň práce, pokud je to relevantní vzhledem k pozici, na kterou se hlásíte.

Nezapomeňte uvést vaše jazykové znalosti, či jazykové certifikáty. V této části uvádějte i vaše ostatní dovednosti a schopnosti.


2. Buďte přesní a struční

Personalisté mají omezený čas a často se seznamují s desítkami životopisů. Ujistěte se, že váš životopis je strukturovaný, srozumitelný a obsahuje jen klíčové informace. Dbejte na správnou gramatiku a pravopis. Využijte odstavce, odrážky a nadpisy, aby byl váš životopis přehledný a snadno čitelný. Více se můžete rozepsat v motivačním dopisu.


3. Zaměřte se na relevantní dovednosti

Zvýrazněte dovednosti a schopnosti, které jsou relevantní pro pozici, o kterou se ucházíte. Uveďte konkrétní příklady, které ilustrují vaše schopnosti. I když vás to bude svádět k popsání vašich úspěchu, moc se nerozepisujte! Nezapomeňte zůstat struční. U vaší předchozí pracovní zkušenosti můžetekrátce vypíchnout úspěch. Např. Zvýšení prodejů o XY %oproti předchozímu roku.


4. Přizpůsobte životopis každé pracovní pozici

Každá pracovní pozice má své specifické požadavky a očekávání. Připsaní životopisu se zaměřte na ty dovednosti, zkušenosti a úspěchy, které jsou relevantní pro danou pozici. Ukažte personalistům, že jste pečlivě prostudovali inzerát a porozuměli jeho požadavkům.


5. Osobní stránka

Nezapomeňte na svoji osobní stránku. Kromě profesních informací můžete také zahrnout sekci s vašimi zájmy, dobrovolnickou činností nebo dalšími aktivitami, které vás zajímají. Tímto způsobem můžete ukázat svou osobnost a zároveň prokázat, že jste týmový hráč s širokým záběrem zájmů.

6. Úprava a kontrola

Posledním krokem je pečlivá kontrola a revize! Chyby v pravopisu a gramatice mohou vést k negativnímu dojmu. Požádejte také důvěryhodného přítele nebo rodinného příslušníka, aby si váš životopis přečetl a poskytl zpětnou vazbu.


Zapomeňte na Word a vždy posílejte životopis ve formátu PDF! Ptáte se proč? Že životopis vypadá mnohem profesionálněji zmiňovat snad ani nemusíme. Hlavně ale zachovává formátování, a tak si můžete být jisti, že se vám jedna věta nerozhodí na dvě stránky.


Nezapomeňte, že váš životopis je vstupní branou do světa zaměstnání, takže se o něj opravdu postarejte.





Další články

Postaráme
se o to za vás!

Vyplňte nám svůj kontakt, my se co nejdříve ozveme a pomůžeme vám najít tu nejlepší práci, kterou budete srdcem milovat.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Copyright © 2023 ProJobEU - Všechna práva vyhrazena! Webové stránky vytvořil: